Prešovská univerzita otvorila svoj 17. akademický rok

24.09.2013 Prešov

Prešov 24. septembra (TASR) - Prešovská univerzita (PU) otvorila dnes svoj 17. akademický rok. Tretia najväčšia univerzita na Slovensku podľa počtu fakúlt dnes v Divadle Jonáša Záborského privítala v novom akademickom roku nielen prvákov, ale ocenila aj pedagógov i študentov cenou rektora. Medzi pedagógmi odovzdal rektor túto cenu trom kolektívom a šiestim jednotlivcom, spomedzi študentov vybrali päť dievčat a štyroch chlapcov, ktorí dostali cenu rektora prevažne za reprezentáciu školy.
„Na ôsmich fakultách a dvoch univerzitných ústavoch PU študuje v súčasnosti celkove 10.000 študentov, ktorí majú k dispozícii 159 akreditovaných bakalárskych, 128 magisterských a 56 doktorandských študijných programov v dennej i externej forme štúdia,“ povedal rektor Prešovskej univerzity René Matlovič.
V tomto akademickom roku čakajú podľa Matloviča univerzitu tri dôležité úlohy. Ide o dotvorenie a implementáciu vnútorného systému zabezpečenia kvality vzdelávania, prípravu nového dlhodobého zámeru rozvoja PU na obdobie do roku 2020 a príprava podkladov pre komplexnú akreditáciu, ktorá začne v júli 2014. Prvoradou úlohou je však podľa rektora potvrdeniu univerzitného statusu.
Z pohľadu skvalitňovania prostredia na vzdelávanie sa v najbližšom období univerzita chystá vybudovať budovu Fakulty manažmentu na Konštantínovej ulici v Prešove, naplánovaná je tiež výstavba Unipolabu ako súčasti Vedecko-technického parku či rekonštrukcia auly vo vysokoškolskom areáli a internátu na ulici 17. novembra.
Na rekonštrukcie budov využíva univerzita najmä európske zdroje. Celkový objem finančných prostriedkov, ktorú univerzita získala v rokoch 2007-2013 zo štrukturálnych fondov, je takmer 40 miliónov eur.
Prešovská univerzita v súčasnosti zamestnáva 1053 pracovníkov, z toho 66 profesorov, 148 docentov a 313 vysokoškolských učiteľov s ukončeným doktorandským štúdiom. V najnovšom hodnotení rankigovej a ratingovej agentúry ARRA sa dve jej fakulty a to Fakulta humanitných a prírodných vied a Pravoslávna bohoslovecká fakulta, dostali na čelo svojich skupín a jedna (Pedagogická fakulta) obsadila tretiu pozíciu.
 

Vyberte región

mark